Яким має бути традиційний український стіл на Великдень

2 травня християни східного обряду святкуватимуть Великдень та збиратимуться родинами за столом. А що ж традиційно має бути на столі?

У Великдень закінчується Великий піст, це означає, що віряни, які його дотримуються, можуть більше ні в чому себе не обмежувати (звісно, у розумних рамках). Сайт 6262.com.uaвирішив поцікавитися, крі страви та продукти мають бути на традиційному українському столі на Великдень.

Отже, головне, що має бути на столі – це паска та крашанки. Окрім традиційної паски з борошна ще подають сирну паску.

Також куштують буженину зі свинини чи телятини запечену в духовці, домашню ковбасу зі свинини. Обираючи свинину спочатку куштують її сало – якщо воно духмяне, із тонкою скоринкою, то і м’ясо добре. Домашню ковбасу іноді подають до столу з вершками.

Ще одна обов’язкова страва – холодець. Його роблять зі свинини або індички, яловичини, курки.

М’ясні страви символізують жертовних тварин зі Старого завіту.

Також на стіл ставлять Четвергову сіль. У Чистий четвер господині змішували сіль із травами, додавали розмочені сухарі з житнього хліба та смажили чи запікали.

Запікають качку чи курку з яблуками, готують сальтисон.

Страви прикрашають свіжими овочами, цибулею, кропом та петрушкою.

Запивають різними ягідними наливками чи медовухою, настоянками з ягід чи коріння.

Але під час застілля слід пам'ятати про обережність та берегти свій шлунок. І якщо вамне мона ту чи іншу сраву - нетреба себе змууват заради традицій.