• Головна
  • Як правильно збирати гриби і не отруїтися
Помогатор
17:20, 10 вересня 2021 р.

Як правильно збирати гриби і не отруїтися

Помогатор
Як правильно збирати гриби і не отруїтися

Усі знають, що осінь - це сезон грибів. Як правильно їх збирати і як розрізняти їстівні гриби від отруйних?

Правила збирання грибів:

1. Не слід брати невідомі гриби. Існуватиме дуже висока імовірність того, що вони отруйні.

2. Вирушати по гриби рекомендують рано вранці. Оптимальний час для збирання грибів – 6-7 година ранку.

3. Збирати гриби краще в корзинку з берести або вербових прутів. У них гриби краще зберігаються. Целофанові та паперові пакети для цього непридатні: “урожай” швидко зіпріє через погану циркуляцію повітря.

4. Сирі гриби пробувати на смак суворо заборонено.

5. Не можна збирати старі, перезрілі гриби. Вони дуже часто є отруйними.

6. Якщо напередодні пройшов легкий теплий дощ, і водночас світило сонце, то це вірна ознака того, що в лісі зараз багато грибів.

7. Ні в якому разі не збирайте гриби вздовж трас. Найкраще відправитися на грибне полювання в гори чи в ліс, гриби, які виросли в безпосередній близькості від мегаполісу, можуть містити солі важких металів та інші небезпечні для здоров’я речовини.

8. Відправляйтеся на пошуки грибів, якщо ви дійсно добре знайомі з видами грибів і здатні з легкістю відрізнити печериці від дощовиків, а поганку від сироїжки.

9. Під час грибного полювання не залишайте дітей без нагляду і ні в якому разі не дозволяйте їм пробувати на смак сирі гриби і ягоди.

10. Якщо ви сумніваєтеся в тому, що це за гриб, краще його не брати.

11. Прийшовши додому переберіть гриби, ще раз уважно перегляньте кожен з них, почистіть і відваріть.
Ні в якому разі не пийте грибний відвар , воду необхідно злити, а гриби законсервувати або піддати подальшій термічній обробці.

12. За перших же симптомів отруєння (нудота, біль у шлунку) слід негайно звернутися до лікаря.

Грибне отруєння небезпечне тим, що досить часто закінчується летальним результатом – якраз через те, що люди нехтують правилами безпеки.

Слід пам'ятати, що є відмінні ознаки отруйних грибів, якими не володіють їстівні. Ось кілька з них:

1. Їстівний гриб пахне приємно, у нього грибний, лісовий запах. У той час як в отруйного - аромат не дуже приємний, нагадує хлор, ліки або взагалі різкий.

2. Отруйний гриб часто має дуже яскраве забарвлення, але не завжди.

3. У небезпечних грибів часто змінюється колір на зрізі ніжки: синій, фіолетовий, незвичайний.

4. Якщо на поверхні гриба є мухи, мошки, черв'яки, то цей гриб — їстівний. Комахи не переносять отруйні гриби.

5. Якщо ви зустріли гриб без трубчастого шару (спіднички під шапочкою), притаманного деякими видами грибів, то значить перед вами отруйний гриб, який маскується під їстівний.

6. Також варто викинути гриб, якщо він викликав якісь сумніви.

7. Не треба пробувати на смак невідомий гриб, оскільки отруєння може настати миттєво.

8. Не беріть перерослі гриби, бо такі екземпляри дуже складно визначити, отруйний він чи хороший.

9. У їстівних грибів ніжка зазвичай товста, у отруйних - тонка

10. Добре, якщо у ліс піде ще досвідчений грибник, який на прикладі покаже відмінності отруйних та їстівних грибів.

Також для походів по гриби існують спеціальні додатки. Але все ж таки, краще "грибувати" з людиною, яка навчить вас відрізняти їстівні гриби від отруйних. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Слов’янськ #новини #Славянск #новости #гриби #обрати гриби #вибрати гриби #лісові гриби
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...