• Головна
  • Що спровокувало спалах сальмонельозу у Слов’янську
16:15, 3 травня 2023 р.

Що спровокувало спалах сальмонельозу у Слов’янську

Що спровокувало спалах сальмонельозу у Слов’янську

У Слов’янську зафіксовано спалах сальмонельозу – два лабораторно підтверджені випадки у дітей 1 та 6 років.

За попередніми результатами, епідеміологічного розслідування випадків захворювання фахівцями Слов’янської філії обласного центру контролю та профілактики хвороб встановлено, що діти вживали їжу, в склад якої входили напівфабрикати курячі, придбані в одному із супермаркетів міста.

Нагадуємо, що сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи людини. Найважче протікає та характеризується високим ризиком летальності у дітей молодшого віку, людей похилого віку, ослаблених людей різними хронічними захворюваннями, осіб з вродженим чи набутим імунодефіцитом.

Джерело інфікування: тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди, здорові бактеріоносії(при відсутності симптомів).

Шляхи передачі захворювання:

– внаслідок споживання заражених харчових продуктів тваринного походження(в основному яєць, м’яса, свійської птиці та молока);

– через немиті овочі та фрукти;

– передача інфекції від людини - людині фекально-оральним шляхом;

– при контактах з інфікованими тваринами, включаючи свійських тварин(у інфікованих тварин ознаки хвороби не виявляються).

Симптоми хвороби з’являються від 6 годин до 3-х діб після поглинання збудника Salmonella.

Найчастіше проявляються у вигляді підвищення температури до 39°С, гострого болю в животі, блювоти з залишками їжі, далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше приєднується діарея, що призводить до зневоднення організму.

Профілактика захворювання сальмонельозом:

– Не допускайте залітання мух в приміщення, де зберігаються харчові продукти чи відбувається прийом їжі.

– Продукти сумнівної якості та з закінченим терміном придатності вживати категорично заборонено.

– Не купуйте молочні, м’ясні та інші продукти харчування, які в торгівельній мережі зберігаються без холодильника чи без дотримання санітарних норм.

– Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

– Суворо дотримуйтесь правил приготування їжі(використовуйте обробні дошки і ножі окремо для сирої та готової продукції), дотримуйтесь правил особистої гігієни при приготуванні їжі.

– Вживайте продукти лише після термічної обробки.

– Вживайте безпечну бутильовану чи охолоджену кип’ячену воду.

– Сирі овочі та фрукти обов’язково мийте, а краще обдавайте їх окропом.

– Яйця водоплаваючої птиці(качині, гусині) вживайте тільки в стравах, що підлягають достатній термічній обробці.

Якщо відзначається поява хоча б одного з симптомів інфекції або існує підозра на сальмонельоз, необхідно якомога швидше звернутися до лікаря!

КЗ «Інформаційно-аналітичний

центр медичної статистики

та бухгалтерського обліку

м. Слов’янська» 2023р.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Слов’янськ #новини #сальмонельоз
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...