
Реклама
13:00, 30 травня
Навіщо мати вдома кілька ножів, якщо один й так ріже все, що треба?
Реклама

У багатьох з нас є на кухні «той самий ніж». Один-єдиний, що бере на себе все: і батон, і м’ясо, і кавун, і хліб, і навіть сир. Ніж-універсал. Герой нашої кухні. Але от питання: чи справді він ріже все однаково добре? І чи взагалі нормально користуватися на кухні лише одним ножем? Може, варто мати ще парочку і якось розподілити кулінарні завдання між ними?
Зараз розкладемо по поличках. І, можливо, в кінці статті ви подивитесь на питання кількості кухонних ножів трохи інакше.
Один ніж — як один светр на всі сезони
Так, і шеф-ніж, і універсальний кухонний ніж (який найчастіше можна зустріти на наших кухнях) справді вміють багато. Але використовувати в усіх випадках лише один ніж — це як завжди носити один і той самий універсальний светр.
Так, з часом можна звикнути і вдавати, ніби у ньому можна гуляти і влітку, і взимку, одягати його і на роботу, і на рибалку. Але ж, чесно кажучи, все одно: десь вам у ньому буде спекотно, десь — холодно, десь — просто незручно. Отак і з ножем.
Приклад із життя: один мій знайомий нарізав сир звичайним універсальним ножем. Ніж весь час застрягав, кришив сир.
Ось він мені і каже: «Чогось ножі якісь тупі».
Я ж просто мовчки протягнув йому ніж для нарізання сиру. І він одразу нарізав сир без перешкод та затримок.
На щастя, у товариша було відчуття гумору та самоіронії. Він трохи граючи зробив здивоване обличчя та спитав мене: «А що, так одразу можна було?»
Помідор проти хліба: ніж теж має право вибирати
Спробуйте тонко порізати м’який помідор тим самим ножем, яким ви щойно рубали гарбуз. Спойлер: скоріш за все, помідор ваш він не розріже, а роздавить. Помідор перетвориться на помідорне пюре. Якщо отримати пюре не було вашою метою, цей факт може доволі збентежити і навіть роздратувати.
А от ніж із зубчиками, як маленька пилка, — розріже помідор рівнесенько, як профі.
Так само, як і багет із хрусткою скоринкою. Звичайний ніж його теж не поріже, а тільки помне та розкришить. А зубчастий ніж проходить крізь хліб швидко та охайно — тільки скоринка хрумтить.
Один ніж — це ще й негігієнічно
Ви ріжете сире м’ясо, потім овочі, потім хліб — одним і тим самим ножем? Навіть якщо ніж ви потім миєте, на його поверхні можуть залишитися мікрочастинки. Особливо — в м’якій сталі дешевих ножів (вона швидше псується).
І це — потенційна халепа. Бо таке перенесення частинок погане і з погляду смаку їжі, і з погляду гігієни.
Те ж саме, до речі, стосується і використання однієї і тієї ж дошки для нарізання зелені, хліба, м’яса та риби. Чесно кажучи, це доволі небезпечно для вашого здоров’я, та й взагалі в наш час може вважатися майже дикістю.
Ви вже вибачайте, якщо хтось там… Ну, ви зрозуміли…
Кілька ножів — це не снобізм, а звичка до гігієни й порядку. Як мати кілька рушників: для рук, для посуду, для підлоги (сподіваюсь, не один і той самий ).
Ну добре, а скільки кухонних ножів треба купити насправді?

Без фанатизму. Не обов’язково мати цілу колекцію, як у шефа в кулінарному шоу. Але ось базовий набір:
- Шеф-ніж (20 см) — універсальний робочий інструмент для всього великого або того, що в великій кількості. Ціла купа зелені, крупні овочі, великі шматки м’яса — все буде нарізане швидко та без проблем.
- Маленький «овочевий» ніж (8–10 см) — чистити овочі та фрукти, різати щось дрібне, робити роботу, що потребує точності.
- Ніж з зубцями — для хліба, томатів, цитрусів, пирогів, тортів. А також товстокорих овочів на кшталт гарбузів, кабачків, патисонів та іншого подібного. Навіть для ананасів.
- Гнучкий філейний ніж (опційно) — допоможе точно відділити від кісток філе риби та м’ясо (наприклад, птаха).
- Довгий вузький ніж-слайсер (ніж для нарізання) — добре ріже на рівні шматки м’ясо, шинку, ковбасу. Дуже добре підходить для кавунів.
- Ніж для нарізання сиру — тут все зрозуміло з назви.
- Сантоку — дуже зручний та універсальний ніж. Добре ріже зелень, овочі, сир, морепродукти. Дуже класний. Рекомендуємо дізнатись про нього більше та спробувати.
І все. Можете не купувати усі сім ножів, а просто вибрати з них ті, що вам потрібні. Цього досить, щоб зручно, чисто, без нервів готувати будь-яку потрібну вам страву.
Правильно підібрані ножі, використані за призначенням, допоможуть зробити 90% роботи на кухні швидше та точніше. Ви витратите менше сил та нервів. А ще — готувати стане просто приємніше.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
16:06
Вчора
14:07
Вчора
12:01
Вчора
Спецтема
Оголошення
00:00, 12 січня 2016 р.
18:47, Вчора
18:47, Вчора
18:47, Вчора
18:47, Вчора
live comments feed...
Коментарі