Найпопулярніший продукт в Україні: п'ять цікавих страв з гречки

Найпопулярніший продукт в Україні: п'ять цікавих страв з гречки, Вікторія Повержук

Пропонуємо декілька цікавих рецептів з крупи, яка у скрутні для нашої країни часи чомусь користується найбільшою популярністю.

Просто зварити гречку – це якось банально. Впевнені, що у багатьох вдома знайдуться хоча б декілька інших продуктів, окрім неї. Тому пропонуємо п’ять рецептів.

Гречка по-купецьки з куркою чи фаршем

Інгредієнти: гречана крупа – 1 стакан, цибуля ріпчаста – 1 шт., морква – 1 шт., куряче філе – 500 г, томатна паста або кетчуп – 2 столових ложки, часник – 1-2 зубки, кріп – 1 пучок, курячий бульйон чи вода – 2 склянки, сіль, перець, будь-які спеції, олія.

Куряче філе ретельно помити, обсушити і нарізати кубиками середнього розміру. Злегка посолити, додати спецій. Цибулю очистити, помити і дрібно нарізати. Моркву помити, очистити і натерти на крупній тертці.

Гречку промити під проточною водою, обсушити на паперовому рушнику. Філе обсмажити на сильному вогні з усіх боків протягом 2-3 хвилин. Додати в сковороду цибулю і обсмажувати разом з філе протягом пари хвилин. Потім додати моркву. Зменшити вогонь до середнього і обсмажувати близько 5 хвилин.

Додати гречку в сковороду до курячого м'яса, цибулі і моркви. У глибокій мисці або чаші з'єднати томатну пасту з курячим бульйоном (або водою), ретельно перемішати. Потім влити в сковороду суміш. Ще раз трохи посолити, поперчити, додати часник, пропущений через прес.

Довести суміш до кипіння, зменшити вогонь, накрити кришкою і томити 25-30 хвилин, поки вся вода не випарується. Дати настоятися протягом 10-15 хвилин, посипати подрібненим кропом.

Запіканка

Інгредієнти: відварена гречана каша – 2 стакани, твердий сир – 200 г, цибуля ріпчаста – 1 шт., 1 пучок кропу, перець, сіль, яйце – 2 шт., молоко або вершки – 100 мл, масло вершкове або олія для форми.

Змастити форму для запікання, викласти туди частину гречки, сир натерти та половиною посипати гречку. Цибулю почистити та дрібно порізати, викласти її на шар сиру. Кріп теж порізати та посипати ним цибулю. Далі викласти другу половину гречки.

Змішати молоко або вершки з яйцями, збити усе виделкою. Вилити суміш поверх гречки. Посипати ще раз сиром. Запікати 25 хвилин у духовці при 200 градусах.

Котлети з гречки та картоплі

Інгредієнти: гречана крупа – 3 стакани, картопля – 5-6 шт., вода (за бажанням) – 0,5-1 стакан, сіль, перець, олія.

Картоплю очистити, помити та дрібно натерти. Відварити гречану кашу, додати її до картоплі, не забути про сіль перець. Усе перемішати. Якщо суміш не склеюється, додайте трохи води або вбийте яйце для в’язкості. З готового фаршу зліпити котлетки та підсмажити їх.

Оладки гречані

Інгредієнти: гречана крупа – 100 г, одне яйце, сметана – 30 г (будь-якої жирності), кріп – 2 гілочки, петрушка – 2 гілочки, вершкове масло для смаження – 30 г, сіль, перець чорний молотий.

Гречку промити, залити водою (у співвідношенні 1:2) і варити на малому вогні під кришкою до випаровування рідини. Гречка вариться 15-20 хвилин. Сире яйце збити виделкою, підсоливши, додати туди сметану та знову збити виделкою.

У яєчно-сметанну суміш додати кашу та дрібно нарізану зелень. Усе це змішати. У розігріте масло столовою ложкою викладати суміш, формуючи оладки.

Гречаники із начинкою з яєць та зелені

Інгредієнти: курячий фарш – 500 г, гречана крупа – 150 г, цибуля – 1 шт., яйця – 4 шт., цибуля зелена – 5 шт., кріп – 4 гілочки, перець чорний молотий, сіль.

Гречку заздалегідь відварити в підсоленій воді (співвідношення гречки і води - 1:3). Три яйця зварити круто. Лук очистити і дрібно нарізати. Підсмажити цибулю ріпчасту. До відвареної крупи додати фарш, також вбити туди одне сире яйце, висипати підсмажену цибулю. Перемішати цей фарш.

Відварені яйця потерти, порізати зелень, усе змішати, додати сіль, перець. Далі вологими руками з фаршу зліпити коржик, всередину покласти начинку з яєць та зелені, зліпити котлетку так, щоб начинка була всередині. Підсмажити їх.

Сподіваємось, щось із цих страв буде вам у нагоді. До того ж, ніяких екзотичних інгредієнтів вони не потребують. 

Підписуйтесь на наш Instagram та Telegram канал.

Слов'янськ Дружківка новини їжа харчування страви гречка LifeStyle
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
1826 переглядів в січні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі