• Головна
  • Що таке Прощена неділя та як її відсвяткувати
LifeStyle
13:15, 14 березня 2021 р.

Що таке Прощена неділя та як її відсвяткувати

LifeStyle
Що таке Прощена неділя та як її відсвяткувати

На календарі – 14 березня, а це означає, що настав останній день Масляного тижня, який ще називають Прощеною неділею.

Прощена неділя – останній день Масляної, одразу після якої починається Великий піст перед великоднем. Цей день ще називають Сиропусною неділею та Прощеним днем.

Четвертий і останній з чотирьох тижнів підготовки до Великого посту в Православ'ї (сьома неділя перед Великоднем), яке слідує після «Тижня про Страшний Суд», останній день, коли, відповідно до Типікону, дозволяється їсти скоромну їжу: яйця і молочні продукти. Назва слов'янським словом «Сиропусний» позначає «сир опускаю», тобто «сир залишаю».

Увечері на «постові заговіни» старі люди ходили до рідних і знайомих «прощатися» — просити прощення за «кривди» чи «гріхи», заподіяні протягом цілого року. Також існує звичай відвідувати могили померлих родичів, щоби і в них просити вибачення.

Прощення здебільшого відбувалося у формі такого діалогу:

- Прости мені!

- Бог простить!

- І в другий раз прости!

- Бог простить!

- І в третій раз прости!

- Бог простить і я прощаю!

У Прощену неділю слід відпустити всі образи, попросити вибачення у близьких, родичів, друзів, рідних, колег, сусідів та знайомих. Вважається, що здатність прощати та відпускати гарно впливає на здоров’я та покращує моральне самопочуття.

Релігійні люди у Прощену неділю ходять сповідуватися. Також у цей день не прийнято вимовляти поганих та образливих слів та працювати. Залишками обіду поділіться з хатніми улюбленцями та птахами.

Підписуйтесь на наш Instagram та Telegram канал

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Славянск #новости #Донецкая область #Слов'янськ #новини #свято #масляна #масниця #прощена неділя #традиції
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...