Солодкий символ Великодня: три варіанти нетрадиційної паски

Солодкий символ Великодня: три варіанти нетрадиційної паски

Кілька нетрадиційних рецептів головної солодкої страви Великоднього стола.

Ми впевнені, що серед наших читачів та читачок є такі, хто у вільний час цікавиться кондитерською справою. А отже, якщо у вас буде вільний час та натхнення, вам може захотітися спекти якусь незвичайну паску на Великдень. Тому ці три рецепти можуть вас зацікавити.

Читайте: Головна страва Великодня: шоколадна, італійська, без дріжджів

Панеттоне (panettone)італійський помірно солодкий кекс

Інгредієнти: пшеничне борошно - 600 г, свіжі дріжджі - 35 г, молоко - 190 мл, вершкове масло - 250 г, 4 яйця, 2 яєчних жовтка, родзинки - 250 г, цедра 1 апельсина, коричневий цукор - 50 г, білий цукор - 50 г, ванільний екстракт - 1 ч. л. (або ванілін – 0,5 ч.л.), сіль морська - ½ ч. л., пластівці мигдалю - 20 г, масло вершкове або рослинне (для змащування форми).

Спершу просійте муку. У теплому молоці розпустіть свіжі дріжджі, додайте сіль і 1 ст. л. цукру. Дочекайтесь появи пухирців. В молоко додайте 2 яйця і половину норми борошна, ретельно розмішайте.

В іншій мисці з'єднайте 2 жовтки, весь цукор і ванілін. Введіть підтале вершкове масло. У першу миску з опарою введіть олійно-жовткову масу, перемішайте. Туди ж вбийте ще 2 яйця.

Потроху підсипаючи залишки просіяного борошна, замісіть тісто в мисці. Поставте в тепле місце на 30 хвилин. Через півгодини тісто збільшиться. Розімніть його, додайте апельсинову цедру та родзинки, перемішайте.

Тісто розділіть на рівні частини і покладіть у змащену олією чи маслом форму. Заповнюйте на третину, так як тісто буде підніматися під час випікання. Залиште ще на півгодини в теплому місці, за цей час тісто знову виросте.

Випікайте панеттоне в розігрітій до 180 градусах духовці приблизно 35-40 хвилин. Проткніть сірником і перевірте на готовність. Після закінчення випічки дістаньте форми з духовки, дайте кексу трохи охолонути і витягніть з форм. Зверху змастіть медом і присипте мигдальними пластівцями.

Мереживний краффін

Інгредієнти для опари: борошно - 1 ч. л., дріжджі сухі - 6 г (1 ч. л.) або свіжі - 20 г, цукор - 1 ч. л., тепле молоко - 80 мл.

Інгредієнти для замісу тіста: борошно - 350-370 г, розтоплене вершкове масло - 40 г, сік апельсина - 30 мл, цедра апельсина - 1 ст. л., яйце - 1 шт., 2 жовтка, цукор - 80 г, сіль - 1/2 ч. л.

Інгредієнти для прошарку: м'яке вершкове масло - 100-125 г, мускатний горіх - 1 щіпка, в'ялена журавлина - 200 г.

Варіанти начинки замість журавлини: родзинки, курага, чорниця, мигдальні пелюстки.

Для початку підготуйте опару. У тепле молоко додайте 1 ч. ч. цукру, 1 ч. л. борошна і сухі дріжджі. Ретельно перемішайте і залиште в теплі на 10-15 хвилин.

Візьміть 2 жовтки і 1 яйце, додайте цукор, щіпку солі і збивайте міксером до світлої пишної піни, збільшення маси в 2 рази і повного розчинення цукру.

У попередньо просіяне борошно влийте опару, тепле розтоплене вершкове масло, сік апельсина, цедру апельсина, збиті яйця. Замісіть тісто на стільниці, поки воно не стане еластичним і не перестане відставати від рук, приблизно 10-12 хвилин. Борошно не додавати. Руки можна змащувати рослинною олією.

Тісто скатайте в кулю, викладіть в миску, змащену олією. Зовсім трохи змастіть тісто рослинним маслом. Накрийте харчовою плівкою і відправте в тепле місце без протягів на 1,5-2 години. Коли воно підніметься, викладіть тісто на стіл та розділіть на 2-3 частини.

Скатайте тісто в кульки, накрийте плівкою і залиште відпочити на 5-10 хвилин. На столі, присипаному борошном, розкатайте по одній кульці в дуже тонкий прямокутний пласт. Потім рясно змастіть пласт розм'якшеним вершковим маслом. Зверху посипте мускатним горіхом. Розкладіть по всьому тісту в'ялену журавлину чи іншу начинку.

Обережно згорніть лист у щільний рулет. Потім гострим ножем розріжте рулет уздовж, але не до кінця, залиште приблизно два сантиметри від початку рулету.

Починайте формувати краффін. Всі верстви повинні бути видні з зовнішньої сторони. Спочатку формуйте дно паски, закручуючи спіраллю одну половинку рулету до його нерозрізаного початку. Потім закручуйте спіраллю другу половинку рулету, піднімаючи і укладаючи поверх першої. В самому кінці формуйте верх паски.

Розмістіть майбутні паски у форми для випікання, накрийте зверху харчовою плівкою. Далі паски відправте в розігріту до 200 градусів духовку і випікайте протягом 10 хвилин, потім знизьте температуру до 180 градусів, накрийте паски фольгою і випікайте ще приблизно 20-30 хвилин.

Після випічки дайте краффінам повністю охолонути. Потім можете посипати цукровою пудрою.

Гарбузова паска

З усіх трьох рецептів цей, мабуть, найпростіший та найшвидший.

Інгредієнти: 500 г молока, 300 г гарбуза, 200 г вершкового масла, 3 яйця, 200 г цукру, 50 г пресованих дріжджів або 10-15 г, 1,5 кг борошна, сіль за смаком, чверть ч.л. ваніліну або пакетик ванільного цукру.

Гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння, наріжте дрібними шматочками, посипте цукровим піском і дайте постояти до виділення соку, відваріть в ньому на повільному вогні до готовності.

Масу протріть через дрібне сито, додайте молоко, масло, яйця, цукровий пісок, сіль і розведені в невеликій кількості теплого молока дріжджі.

Замісіть тісто поступово додаючи невеликими порціями борошно, дайте йому піднятися. Підготовлені форми заповніть тістом до половини, дайте йому підійти до повного заповнення форми і випікайте в духовці при температурі 180-200 градусів до готовності.

Готовність перевірте дерев'яною паличкою. Діставайте з форм тоді, коли вони охолонуть.

Підписуйтесь на наш Instagram та Telegram канал

Славянск новости Донецкая область Слов'янськ новини свято весна Великдень паска
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
105 переглядів у травні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати
Коментарі