• Головна
  • Як не отруїтись грибами. Поради, які слід знати кожному
11:15, 15 червня 2021 р.

Як не отруїтись грибами. Поради, які слід знати кожному

Як не отруїтись грибами. Поради, які слід знати кожному

Отруєння грибами - це одне з найважчих харчових отруєнь людини. Як уберегтись від цього, пояснювали в Міністерстві охорони здоров’я.  

Рясні дощі цього літа посприяли появі великого врожаю грибів у лісах. На вихідних люди відправляються на тихе полювання і збирають повні кошики.

"Грибні" вихідні у хвойних лісах Святогірська (фото)

Проте, споживання грибів може бути небезпечним. Вони вважаються "важкою" їжею, бо клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті.

Отруйні гриби містять сполуки, які можуть вразити шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.

В Україні з 2 тисяч видів грибів лише 500 вважаються їстівними. Тому, треба бути дуже уважними при їх зборі. 

Як не отруїтись грибами 

У Міністерстві охорони здоров‘я кажуть, аби повністю уберегти себе від отруєння, слід взагалі відмовитись від вживання у їжу дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі. Не варто купляти гриби на стихійних ринках. 

Якщо ви все ж збираєте гриби у лісі, уважно їх оглядайте, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

- збирайте лише добре знайомі вам гриби. При найменшому сумніву, викиньте гриб і не залишайте його поряд з іншими; 

- не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх можна легко переплутати з отруйними; 

- не збирайте гриби біля доріг, трас і підприємств, адже вони вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин; 

- не збирайте гриби у посушливий час, адже, пересихаючи, гриб збільшує концентрацію токсинів; 

- не вживайте у їжу сирі гриби; 

- готувати гриби слід впродовж першої доби після збирання; 

- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо ж після вживання грибів ви відчули нудоту, різкий біль у животі, запаморочення, розпочалась діарея, блювота, марення і галюцинації, то негайно викликайте лікаря! 

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Важливо! Вживання алкоголю, молочних і кисломолочних продуктів прискорює всмоктування токсинів у організм. 

Збережіть залишки грибів, аби можна було лабораторно дослідити причину отруєння. 

Приєднуйтесь до нас у Viber та підписуйтесь в Instagram

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Слов’янськ #новини #гриби #отруєння #тихе полювання #отравление грибами
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...