09:25, 6 січня 2022 р.
Як приготувати різдвяну кутю - декілька українських рецептів
Складно уявити різдвяний стіл без куті. Варіантів цієї страви безліч. Ми запропонуємо традиційний український рецепт і ще декілька.
Зазвичай Різдвяна кутя традиційно готується зі злаків, узвару та меду.
Кутя являє собою традиційну обрядову страву із відварених злаків. Найчастіше її готують із пшениці, однак роблять також із рису, сочевиці, з гречки та інших круп. Присмачують страву медом, маком, горіхами, цукатами, родзинками або іншими сухофруктами.
Традиційна Різдвяна кутя
- Пшениця - 1 ст.
- Сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи) - 150 г
- Родзинки - 100 г
- Мак - 100 г
- Горіхи волоські - 100 г
- Мед - 3 ст. л.
- Цукор - 2 ст. л.
Насамперед необхідно гарно перебрати пшеницю, промити її та замочити на декілька годин, а краще на ніч. Уранці злити з пшениці воду, залити її новою і варити на повільному вогні до повної готовності.
Налити в каструлю 2 літри води і покласти її на вогонь. Сухофрукти перебрати та ретельно промити. Після закипання води викласти у каструлю сухофрукти та варити їх 10-15 хвилин на повільному вогні. Потім зняти з вогню й залишити узвар настоюватися на кілька годин.
Тим часом промити мак і залити його окропом. Потім злити воду, ще раз промити мак і знову залити його окропом, накрити кришкою й залишити на півгодинки. Злити з розпареного маку воду і перетерти його в ступці разом із цукром.
Родзинки промити й залити на 10-15 хвилин окропом. Горіхи висушити в духовці або на сухій сковороді, потім очистити від лушпиння і подрібнити.
Готову пшеницю викласти у миску, додати до неї мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішати всі інгредієнти і подавати кутю до столу.
Кутя від Євгена Клопотенка
- 1 склянка пшениці
- 4 склянки води
- 50 г вершкового масла (якщо готуєте Щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну)
- 2-3 ст. л. меду
- 2 ст. л. маку
- 1 жменя волоських горіхів
- 100 г Кураги
- 1 жменя родзинок
- 1 шт. лимону (цедра та сік)
- 1 см кореню імбиру
Пшеницю (1 склянка) залийте 4 склянками води на ніч для набухання. Вранці злийте воду і залийте новими 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-60 хвилин до готовності. Якщо після того, як пшениця буде повністю готова, залишиться трохи води, то її потрібно злити.
Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, так смак пшениці вийде більш насиченим. Вершкове масло, то варіант для Щедрої куті, тож якщо готуєте пісну, візьміть 2 ст. л. соняшникової олії.
Курагу (100 г) наріжте невеликими кубиками. Якщо у вас дуже тверда курага, можете її попередньо запарити в окропі протягом 5 хвилин.
Додайте в кашу нарізану кубиками курагу і жменю родзинок.
Потім додайте мак (2 ст. л.) і 1 см кореня імбиру, натертого на дрібній тертці.
Додайте жменю рубаних волоських горіхів і перемішайте кашу, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.
Лимон (1 шт.) добре помийте і обсушіть. Натріть цедру лимона на дрібній тертці.
Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.
Додайте 1-2 ст. л. лимонного соку і ще раз добре перемішайте. Залиште кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.
Кутя з рису
- Рис - 0,5 ст.
- Мигдаль - 0,5 ст.
- Волоські горіхи - 0,5 ст.
- Мак - 0,5 ст.
- Родзинки - 0,5 ст.
- Курага - 0,5 ст.
- Мед - 2 ст. л.
Залити мак окропом і залишити на 1-2 години.
Курагу з родзинками в одному посуді також залити окропом й залишити на 1-2 години.
Воду з кураги та родзинок злити, довести її обсяг до 1,5 склянок і перелити в сотейник. Засипати у воду промитий рис. Накрити і варити на слабкому вогні до готовності.
Нарізати волоські горіхи. Мигдаль подрібнити в блендері.
Нарізати курагу так, щоб вона була одного розміру з родзинками.
У готовий рис додати мед і розмішати.
З маку злити більшу частину води, а мак з водою, що залишилася, збити блендером або перетерти у макітрі.
Скласти в одну миску курагу з родзинками та горіхи, додати перетертий мак.
Додати теплий рис та перемішати. Прикрасити кутю на власний смак і подавати до святкового столу.
Кутя від Лізи Глінської
Екс-суддя реаліті-шоу "МайстерШеф. Професіонали" та "МайстерШеф-9" Ліза Глінська пропонує приготувати кутю за її рецептом. Вона стверджує, що кутя – це господиня, а узвар – господар. Тому ці компоненти обов'язково потрібно поєднати.
- пшениця, перловка або спельта – 200 г;
- вода – 600 мл;
- мак – 2 ст. л.;
- волоські горіхи (обсмажені) – 50 г;
- сухофрукти – на смак;
- мед – на смак;
- сіль – на смак;
- узвар із сухофруктів (груші, чорнослив, в'ялена вишня).
Промийте крупу. Залийте водою у пропорції 1:3 та залиште мінімум на п'ять годин. Додати сіль і відварити на середньому вогні до готовності. Періодично помішуйте.
Додайте мак, перемішайте. Накрийте кришкою, залиште на 15-20 хвилин.
Приготуйте узвар: залийте сухофрукти водою та проваріть.
Заправте кутю узваром, медом, подрібненими горіхами, а також за бажанням сухофруктами.
Кутя із шоколадом та халвою
- Пшениця – 200 г
- Родзинки – 50 г
- Волоські горіхи – 50 г
- Мак – 20 г
- Халва – 50 г
- Чорний шоколад – 50 г
- Узвар та мед – на смак
Добре промити пшеницю, залити окропом та варити до повної готовності.
Шоколад, горіхи та халву нарізати дрібними шматочкам.
Охолодити крупу та додати до неї всі інгредієнти. Можна додати узвар, щоб створити потрібну вам консистенцію.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
09:21
17:30
Вчора
15:00
Вчора
13:32
Вчора
Спецтема
Оголошення
00:00, 12 січня 2016 р.
19:30, 21 листопада
19:30, 21 листопада
19:30, 21 листопада
19:30, 21 листопада
live comments feed...
Коментарі